فهرست مطالب

مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 12، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم بحری *، مائده بحری صفحات 1-12
    مقدمه
    دو زبانه بودن از ابتدای زندگی بر کارکرد های شناختی از جمله حافظه فعال و کارکردهای مهاری قطعه پیشانی تاثیر دارد.
    هدف
    لذا پژوهش حاضر، با هدف مقایسه حافظه فعال کلامی و کارکردهای مهاری قطعه پیشانی در دو گروه از جوانان دو زبانه و یک زبانه صورت گرفته است.
    روش
    طرح پژوهش حاضر علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل دانشجویان دختر دو زبانه(آذری زبان- فارس زبان) و یک زبانه(فارس زبان) دانشگاه شهید مدنی آذربایجان(تبریز) در سال 95-1394 بود. به این منظور 30 دانشجوی دختر دو زبانه و 30 دانشجوی دختر یک زبانه به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش، آزمون های رایانه ای بودند. جهت اندازه گیری کارکرد مهاری قطعه پیشانی از تکلیف رایانه ای استروپ و برای اندازه گیری حافظه فعال از تکلیف رایانه ای نرم افزار آزمایشگاهی روانشناسی شناختی استفاده شد. داده ها به کمک 22 SPSS و با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و آزمون استنباطی t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان دادند که عملکرد حافظه فعال کلامی افراد دو زبانه و یک زبانه جوان تفاوت معنادار (p<0/05) ندارد. و عملکرد مهاری قطعه پیشانی مغز در افراد دو زبانه و یک زبانه جوان تفاوت معنادار (p<0/05) دارد.
    نتیجه گیری
    براساس این یافته ها می توان نتیجه گرفت که دو زبانگی باعث افزایش عملکرد حافظه فعال کلامی نمی شود. طرفی دیگر دو زبانگی باعث افزایش عملکرد افراد دو زبانه در عملکرد مهاری قطعه پیشانی مغز می شود، در واقع افراد دو زبانه در انجام تکالیف مربوط به کارکرد اجرایی مهار، برتر از افراد یک زبانه هستند.
    کلیدواژگان: حافظه فعال کلامی، کارکرد مهاری، قطعه پیشانی، دوزبانگی
  • علی اکبر حسین نژاد * صفحات 13-25
    مقدمه
    شناسایی مربیان کارآمد و توانا برای استعدادیابی نوآموزان و پرورش آنها از دغددهای اصلی باشگاه ها فوتبال بخصوص مدارس فوتبال می باشد.
    هدف
    بررسی رابطه بین هوش هیجانی ورزشی با خودکارآمدی مربیگری و کمال گرایی ورزشی مربیان مدارس فوتبال استان کردستان بود.
    روش
    روش پژوهش توصیفی همبستگی و جامعه آماری مربیان مدارس فوتبال استان کردستان، که به صورت تمام شمار 75 نفر انتخاب و روش آماری شامل آزمون کولموگروف - اسمیرنوف، ضریب همبستگی و رگرسیون خطی چندگانه در سطح 05/0≥p استفاده شد.
    یافته ها
    هوش هیجانی در ورزش مربیان با خودکارآمدی مربیگری و مولفه کمال گرایی ورزشی در ارتباط اند. همچنین هوش هیجانی مربیان پیش بینی مناسبی برای خودکارآمدی و کمال گرایی مربیان محسوب می شود.
    نتیجه گیری
    براساس یافته ها این پژوهش مربیانی که هوش هیجانی بالاتری دارند. از خودکارآمدی مربیگری و کمال گرایی بیشتری نیز برخوردارند؛ و می توان هوش هیجانی به عنوان متغییری اثر گذار در مربیگری مدارس فوتبال نام برد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، خودکارآمدی مربیگری، کمال گرایی ورزشی
  • سیده زهرا کاظمی خوبان *، محمد اسمعیل زاده آخوندی، رحم خدا جوادی صفحات 26-37
    هدف از پژوهش حاضر، شناخت رابطه عملکرد خانواده و سبک های هویت در دانش آموزان دختردبیرستانی شهرکرج است. بدین منظور نمونه آماری پژوهش، شامل 300 نفر از دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم ناحیه 3 شهر کرج که در سال تحصیلی 93-94 مشغول به تحصیل بودند، و به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایمرحله ای انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه سبک هویت برزونسکی(ISI) و پرسشنامه عملکرد خانواده بلوم(FFS) استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهند که میان دو متغیر عملکرد خانواده و سبک های هویت به جز در سبک هویت سردرگم یا اجتنابی رابطه معنادار و مثبت وجود دارد، در این خصوص نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که 10 درصد از سبک هویت اطلاعاتی دانش آموزان را با توجه به کارکردهای خانواده می توان پیش بینی نمود. کارکرد خانواده برای پیش بینی سبک هویت اطلاعاتی در سه خرده مقیاس سازماندهی و گرایش فرهنگی وگرایش ذوقی وسرگرمی معنادار شد.
    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، سبک های هویت، سبک هویت اطلاعاتی، دانش آموزان
  • آزاده طاهری *، فریبا سهیلی، مه سیما پورشهریاری صفحات 38-50
    مقدمه
    هوش اجتماعی و همدلی پزشک با بیمار از عوامل موثر در کیفیت ارائه ی خدمات پزشکی به بیماران محسوب می گردند. از سوی دیگر این متغیرها تحت تاثیر فرهنگ بوده و جلوه ها و مظاهر گوناگونی در فرهنگهای مختلف دارند که توجه به آنها در برقراری ارتباط مناسب پزشک –بیمار تاثیرگذار است.
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی هوش اجتماعی و همدلی با بیمار در دانشجویان پزشکی ایران و انگلستان و بررسی رابطه ی این دو متغیر باهم انجام گرفت.
    روش
    جامعه ی آماری شامل دانشجویان پزشکی دانشگاه های شهرهای تهران، لندن و شفیلد بود که نمونه ای شامل182 دانشجو از دو کشور ( 88 دانشجوی ایرانی، 94 دانشجوی انگلیسی) با روش در دسترس از آن انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های مقیاس هوش اجتماعی ترومسو (2001)، مقیاس تجدیدنظرشده ی همدلی با بیمار در دانشجویان ارائه دهنده خدمات سلامتی جفرسون (2001) و پرسشنامه ی مشخصات جمعیت شناختی محقق ساخته جمع آوری گردیدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای t استودنت و تحلیل واریانس چندمتغییری (MANOVA) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین هوش اجتماعی و همدلی دانشجویان پزشکی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (R=0/37، P<0/01). همچنین نتایج تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد که در هوش اجتماعی مولفه های آگاهی اجتماعی و مهارت های اجتماعی دانشجویان ایرانی بیشتر از دانشجویان انگلیسی است. اما در مولفه ی پردازش اطلاعات اجتماعی باهم تفاوتی نشان نداند. در متغیر همدلی مولفه های مراقبت همدلانه و خود را به جای بیمار نهادن در دانشجویان ایرانی بالاتر از دانشجویان انگلیسی بود. اما در مولفه ی اتخاذ دیدگاه با هم تفاوتی نداشتند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این پژوهش می توان به اهمیت تاثیرات و تفاوتهای فرهنگی بر بروز و تظاهرعوامل شخصیتی مانند هوش اجتماعی و توانایی همدلی پزشک با بیمار پی برد.
    کلیدواژگان: هوش اجتماعی، همدلی پزشک با بیمار، دانشجویان پزشکی، مطالعه میان فرهنگی
  • کژال شریعتی *، فایق یوسفی، اکبر همتی ثابت صفحات 51-65
    هدف
    اضطراب اجتماعی یک اختلال بسیار ناتوان کننده است. هدف از این پژوهش مقایسه اثربخشی روش های درمانی نوروفیدبک و کاهش استرس مبتنی بر حضورذهن بر اختلال اضطراب اجتماعی بود.
    روش
    طرح این پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با دو گروه بود. جامعه آماری، دانشجویان دانشگاه پیام نور شهر سنندج ونمونه گیری به روش در دسترس هدفمند صورت گرفت که 20 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه درمانی نوروفیدبک وحضورذهن قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه اضطراب اجتماعی لیبوتیز و پرسشنامه_2 MMPI بود.داده ها با استفاده از آزمون کواریانس وTوابسته مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که نوروفیدبک و حضور ذهن بر اضطراب اجتماعی تاثیر داشته و باعث کاهش آن می شوند (p<0/01). و این دو روش درمانی در کاهش مولفه های اضطراب تفاوت معناداری دارند.
    نتیجه گیری
    برای درمان یا کاهش اضطراب در افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی می توان از روش درمانی نوروفیدبک و همچنین حضور ذهن به عنوان روش های نوین در روانشناسی با تاکید برمبنای زیستی وبیولوژیکی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: نوروفیدبک، کاهش استرس مبتنی بر حضورذهن، اختلال اضطراب اجتماعی
  • الهام قلخانی، پرویز صباحی *، موسی طباطبایی، اسحق رحیمیان، علی شهبازی صفحات 66-75
    یکی از مشکلات شناختی ای که افراد افسرده با آن مواجهه هستند و باعث تداوم و عود نشانه های افسردگی است، بیش کلی گرایی خاطرات سرگذشتی است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهبود این متغیر شناختی بود. روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. نمونه مورد نظر شامل 10نفر در گروه آزمایش و 8 نفر در گروه کنترل بود که گروه آزمایش به مدت 8 جلسه ی 2ساعته تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به صورت گروهی قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه افسردگی بک و آزمون حافظه سرگذشتی بود. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس حاکی از افزایش نمره اختصاصی حافظه سرگذشتی و کاهش زمان واکنش به حافظه سرگذشتی در گروه آزمایش بود. با توجه به یافته های پژوهش حاضر و ارائه تبیین های نظری و پژوهشی مرتبط با نتایج گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد به عنوان یک روش درمانی اثر بخش در زمینه حافظه سرگذشتی افراد افسرده توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: افسردگی، حافظه سرگذشتی، گروه درمانی، پذیرش و تعهد
  • محمد راضی مرادی *، مسعود ظفر، علی حسین رضایی صفحات 76-88
    در این پژوهش اثر آموزش مهارتهای حل مسله به شیوه ی گروهی بر کاهش میزان افسردگی دانش آموزان قربانی قلدری مورد بررسی قرار گرفته است. شرکت کنندگان در مدرسه و از جانب همسالان مورد قلدری قرار گرفته بودند و بر اساس پرسشنامه ی افسردگی بک، دارای خوی افسرده نیز بوده اند. هدف از انجام این پژوهش این است که با آموزش مهارتهای حل مسله، دانش آموزان قربانی قلدری بتوانند مهارتهایی را به کار بگیرند که کمتر قربانی قلدری شده و در نتیجه ی آن کمتر افسرده شوند. این آموزش به مدت هشت هفته و هر هفته به مدت دو ساعت انجام شد و در پایان دانش آموزان مجددا با پرسشنامه افسردگی بک مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج نشان داد آموزش مهارتهای حل مسله به شکل گروهی بر کاهش میزان افسردگی و کاهش میزان قربانی شدن دانش آموزان قربانی قلدری موثر بود.
    کلیدواژگان: مهارت های حل مساله، قربانی قلدری، افسردگی
  • پندار فاضل * صفحات 89-109
    هدف
    هدف مطالعه حاضر ارائه مداخله رهیاری کیفیت زندگی سفارشی و فرد به فرد بر اساس نظریه خود تعیین گری، برای بزرگسالان حرفه ای در حال گذار، و مطالعه میزان تغییرات فردی انگیزه و شجاعت در طول روند رهیاری بوده است.
    روش
    در این مطالعه از طرح مطالعه موردی چندگانه که ریشه در نظریه خود تعیین گری داشته، استفاده شده و تغییرات انگیزه و شهامت روانشناختی در طول مداخله رهیاری کیفیت زندگی 8 هفته ای، بررسی گردیده است. هشت بزرگسال در شش جلسه یک ساعته رهیاری تلفنی شرکت نمودند. منابع داده ها شامل اطلاعات حاصل از یک پیش-آزمون، نتایج استفاده از پرسشنامه قبل و بعد از بررسی، یادداشت های میدانی و رونوشت مصاحبه پس از جلسه می باشد. روند رهیاری، شامل شش جلسه تلفنی، استفاده از گزارش های پروفایل و منابع HeartMath بود.
    یاقته ها: آنالیز کیفی میان-موردی توصیف می کند که حمایت رهیاری زندگی یکپارچه نگر از شرکت کنندگان در ابراز شجاعت روانشناختی و تسهیل حرکت به سمت خود تعیین گری می باشد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه چگونگی تاثیر مداخله رهیاری مبتنی بر نظریه خود تعیین گری، بر احساس خود مختاری شخصی، ارتباط و شایستگی فرد نشان داد.
    کلیدواژگان: رهياري، شجاعت، نظريه خود تعيين گري، ارزش ها، کيفيت زندگي، انگيزه
|
  • Maryam Bahri *, Maede Bahri Pages 1-12
    Introduction
    Being bilingual from the beginning of life affects cognitive functions including working memory and inhibitory functions of the frontal lobe.
    Purpose
    Thus, the aim of this study is to compare verbal working memory and inhibitory function of frontal lobe in the young bilingual and monolingual.
    Methods
    The method of research was causal-comparative. The Sample of this study included female college students who was bilingual(Azeri language- Persian language) and monolingual(Persian language) at Azarbaijan Shahid Madani University during 2014- 2015. For this purpose, 30 female bilingual students and 30 female monolingual students from whom were selected by convenience sampling method. Computerized test was used for collecting data to measure in this study. To measure the inhibitory function of the frontal lobe we have used the Stroop task, and computer software was used to measure working memory task from laboratory cognitive psychology. The gathered data were analyzed by SPSS 22 software. Descriptive statistics and data were analyzed by using t student.
    Results
    The results showed that verbal working memory performance in young bilinguals and monolinguals was not significantly different(p
    Conclusion
    Based on these Results, we can conclude that Bilingualism does not increase verbal working memory performance. On the other hand, bilingualism enhances the performance of bilingual people in the inhibitory function of frontal lobe; in fact, bilinguals perform duties related to executive function inhibition better than monolinguals.
    Keywords: verbal working memory, inhibition function, frontal lobe, Bilingualism
  • Ali Akbar Hossian Nejad* Pages 13-25
    Introduction
    Identify efficient and capable coaches seeking talented and nurture them from the main Dghddhay Bashgah¬Ha football is football, especially in schools.
    Objective
    The aim of this study was to determine the relationship between emotional intelligence and self-coaching sports and fitness perfectionism football schools in Kurdistan province
    Method
    A descriptive correlational school football coaches in Kurdistan province, which for all the 75 students were selected and statistical methods Kolmogorov - Smirnov, correlation and multiple linear regression on the surface p ≥ 0/05 used
    Results
    Emotional Intelligence in fitness with perfectionism-sports Artbat¬And Khvdkaramdy¬Mrbygry and components. Emotional intelligence also numerous coaches Coaches predict for efficacy and perfectionism.
    Conclusion
    Hypothesis testing showed emotional intelligence in self-coached sports coaches and sports component linked perfectionism. EI also for coaches predict efficacy and coaches is perfectionism. It turned out that educators have a higher emotional intelligence
    Keywords: emotional intelligence, self-coaching sports, fitness perfectionism football
  • Seyedeh Zahra Kazemi Khoban*, Mohammad Esmaeeilzade Akhoundi, Rahm Khoda Jooy Pages 26-37
    The purpose of this study, understand the relationship between family function and identity styles Female High School Students in Karaj. So, the statistic society of this research includes 300 girl students of second high school in 3rdr area of Karaj that were studying in year of 93-94 and selected by phasing clustering random sampling. In order to collecting information in this research about Berzonsky identity style inventory(ISI) and Bloom family functioning scale(FFS) has used. Present study results show that there is Positive significant relationship between family function and identity style in this case, the results of regression analyzing distributed that 10 % students informational identity can being predicted and affected by family functions. Family functioning to predict informational style in three subscales, organizing, cultural trends and tendencies of taste and entertainment was significant.
    Keywords: dentity style, family functioning, informational identity style, Students
  • Azadeh Taheri *, Fariba Soheili, Dr Mahsima Pourshahriari Pages 38-50
    Introduction
    social intelligence and physician empathy with patients considered as two effective factors in the quality of medical services. These variables are influenced by culture and they have various manifestations in different cultures which considering them is effective in appropriate communication between physician and patient.
    Aim: This study aimed to compare the social intelligence and physician empathy with the patient in the medical students from Iran and the United Kingdom to investigate the potential relationship between these two variables.
    Methodology
    The population was consist of medical students of medical universities from 3 cities: Tehran (Iran), London and Sheffield (England).The sample consisted of 182 students from two countries (88 Iranian, 94 English) which selected by convenience sampling method. Data was collected by Tromso Social Intelligence Scale (2001), Jefferson scale of physician empathy- Health provider student revised version (2001) and researcher made demographic questionnaire. To analyze the data, t-test and multivariate analysis of variance (MANOVA) was used.
    Results
    results showed that there is a significant positive correlation between social intelligence and empathy of medical students (R = 0/37, P
    Conclusion
    The result of this study reveals the importance of cultural differences on personality factors such as the social intelligence and the physician ability to empathize with patients.
    Keywords: social intelligence, medical empathy, medical students, comparative crosscultural study
  • Kajal Shariati *, Fayagh Yosfi, Akbar Hemmati Sabet Pages 51-65
    Objective
    Social anxiety is regarded as a debilitating disorder So that it can disturbs many aspects of human life. The objective is to study the Neuro-feedback and Mindfulness-Based Stress Reduction on Social Anxiety Disorder.
    Method
    The research sketch is pseudo-experimental with pre- test, post - test with two groups. In this study, research population was all of PNU students. The method of sampling was accessible. By means of sampling, 20 students were chosen as research sample and randomly divided into 10 groups of neuro-feedback and Mindfulness. In the present study, the Statistical method was Co-variance analysis and dependent t-test. The data was analyzed by means of Kalmogrouf- Smirnouf. Also, in co-variance analysis, suppositions regression slops homogeneity and variances homogeneity were tested.
    Results
    The result shows that there is significant relationship between neuro-feedback and Mindfulness on social anxiety. Statistical analysis indicates that there is no significant relationship between neuro-feedback remedy and Mindfulness based stress reduction in reducing the anxiety symptoms.
    Conclusion
    since the neuro-feedback can cause the anxiety reduction so neuro feed and Mindfulness-Based Stress Reduction can be used as modern methods in psychology that emphasis on biological basis for healing the Anxiety disorder.
    Keywords: Neuro-feedback, Mindfulness-Based Stress Reduction, Social Anxiety Disorder
  • Elham Ghalkhani, Parviz Sabahi *, Mousa Taba Tabaee, Eshagh Rahimian, Ali Shahbazi Pages 66-75
    Overgeneralization in autobiographical memories is one of the cognitive problems that depressed people are facing and cause of persistence and recurrence of depression. The aim of this study was to investigate the effectiveness of acceptance and commitment group therapy on autobiographical memory to improving the autobiographical memory. The research method was quasi-experimental, pretest-posttest with control group. The sample consisted of 10 people in the experimental group and the control group was 8. The experimental group for 8 sessions (per session 2 hours( manipulated with acceptance and commitment group therapy. The tools used in this study include Beck Depression Inventory and autobiographical memory test. The results of analysis of covariance showed increased scores in autobiographical memory and reduces reaction time in autobiographical memory in the test group. According to the research findings and offer theoretical explanations and relevant research, acceptance and commitment therapy as an effective treatment in autobiographical memory in depressed patients is recommended.
    Keywords: depression, autobiographical memory, group therapy, acceptance, commitment
  • Mohammadrazi Moradi *, Masoud Zaffar, Alihossein Rezaei Pages 76-88
    Objectives
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of training problem solving skills in order to decrease depression and bullied-victimized among male students in third grade guidance school in ministry of education
    Method
    20 students were selected on simple random sampling from among students of third grade guidance school in ministry of education. Those were tested through the B.V.S and B.D.I scales for participate in problem solving skills training and divided into two groups (control, experimental) randomly. Problem solving skills training were administrated to the experimental group in eight 60 minutes sessions. The control group did not receive any training. All two groups completed the study’s scales after the training. Bully Victimization Scale (BVS) and Beck Depression Inventory (BDI), were used. Data were analyzed using co-variance test (pre test- post test with control group).
    Results
    the results of co-variance test in post test assessment showed significant difference between the variables in the two groups.
    Conclusion
    problem solving skills training is effective in order to decrease depression and bullied-victimized among students.
    Keywords: problem solving skills training, depression, bully victimization
  • Pendar Fazel * Pages 89-109
    Aim: This study utilised a multiple case study design, grounded in self-determination theory, which examined changes in motivation and psychological courage throughout an 8-week quality of life coaching intervention.
    Method
    Eight nonclinical adults participated in six one-hour tele-coaching sessions. Sources of data included a pre-assessment survey, a pre-post questionnaire, field notes, and post-session interview transcriptions. The coaching process included six telephone sessions, use of the profile reports, and HeartMath resources.
    Result
    The qualitative cross-case analysis describes how integrative life coaching supported participants‟ expression of psychological courage and facilitated shifts toward autonomous motivation.
    Conclusion
    the study described how a coaching intervention, grounded in self-determination theory can affect an individual‟s sense of personal autonomy, relatedness, and competency.
    Keywords: coaching, courage, self-determination theory, values, quality of life, motivation